T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DÜZCE / CUMAYERİ - Cumayeri Çok Programlı Anadolu Lisesi

Cumayeri Çok Programlı Anadolu Lisesi Mesleki Eğitim Merkezine Kayıtlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Cumayeri Çok Programlı Anadolu Lisesi Mesleki Eğitim Merkezi'ne kayıt yaptırmak isteyen veli ve öğrencilerimiz okulumuza başvurmadan önce mutlaka buradaki videoyu izlemeli ve yazıları okumalıdır. 

 

 

Kayıtlarla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Okulumuza kayıt yaptırmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir. 

1.Hangi meslek alanına yöneleceğine aile olarak karar verilmeli

2.Seçilen meslek alanı ile ilgili “Ustalık” ve “Usta Öğreticilik” belgesine sahip işletme bulunması, 

3.Okulumuzdan bulunan işletme ile karşılıklı olarak imzalamak üzere sözleşme ve kayıt formlarını alınır,

4.Sözleşmeler, kayıt formaları bulunan işletmeye göre doldurulur ve işletmeye kaşe imza yaptırılır, karşılıklı imzalanır. 

5.Okulumuza evraklar teslim edilerek kayıt işlemi tamamlanır. 

Mesleki Eğitimde Okul Süreci

1.Öğrenciler işletmelerde çalışarak mesleki eğitimlerine devam ederken haftada bir gün okula giderek teorik eğitimlerini alırlar. 

2.Okul günleri okulun ilk haftası belli olur ve öğrenciler okulun ilk haftası okula gelerek okul günlerini öğrenirler. 

3.Okul saatleri Cumartesi günleri  08:30 – 17:10 saatleri arasındadır. 

4.Meslek lisesi diploması alabilmesi için öğrencilerimizin okula geldikleri günün akşamı 18:30 da başlayan uzaktan eğitim dersleri olmaktadır.  

5.Okulumuza kayıtlı olarak işletmeye ve okuluna devam eden öğrenciler hem Meslek Lisesi Diploması hem de Ustalık Belgesine sahip olacaklardır. 11. sınıfa bitirdiklerinde kalfalık beceri sınavına girerek Kalfalık Belgesi alırlar. 

6.Mesleki Eğitim Merkezleri Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği’ne tabidir. 

7.Okula devamsızlık hakkı tüm yıl boyunca 6 gündür. İşletmeye devamsızlık hakkı 10 gündür. 

8.Okulumuzca belirlenmiş belli bir kıyafet olmamakla birlikte öğrenciler okul ve öğrenciye uygun kılık kıyafet ile okulumuza gelmeleri gerekmektedir.  

Bilinmesi Gerekenler

1.Veli kendi imkanları ile işletme bulamadığı takdirde okulumuz yönlendirme yapmaktadır. Veli yine kendisi yönlendirilen işletmeye giderek görüşmesi gerekmektedir.   

2.Meslek seçimi yapılırken bu seçim kesinlikle sadece öğrenciye bırakılmamalıdır. Öğrencilerin seçecekleri meslek alanı ile ilgili ve gelecekte mesleklerini ne şartlarda sürdürebilecekleri konusunda bilgileri çok yetersiz olduğu için seçim veli tarafından yönlendirilmelidir. 

3.Öğrenciler mesleki eğitimlerini sürdürürken farklı nedenlerden dolayı bazı sorunlar yaşayabilirler. Bu sorunların aşılması için öğrenci, veli ve işletme arasındaki iletişim önem arz etmektedir. 

4.Öğrencilerin başta yapacakları seçim doğru olduğunda yaşanacak olan zorlukları el birliği ile aşılabilmekte ve motivasyon kaybı olmamaktadır. Ancak başta yapılan yanlış kararlar öğrenci, veli ve işletmede motivasyonun kaybolmasına neden olmakta ve öğrencilerin mesleki eğitimleri sonlanabilmektedir. 

5.İşletme ile imzalanan sözleşme ile öğrenci ve veli işletmenin çalışma şartlarını, kılık-kıyafet, kurallar ve çalışma saatlerini kabul eder. 

6.Öğrencilere devlet tarafından asgari ücretin %30’u işletmeye yatar, işletme en az bu ücreti öğrenciye aktarır. Öğrenci 12. sınıfa geldiğin bu ücret asgari ücretin %50’i oranına çıkar. 

7.Öğrencilerin çalıştıkları işletmeden ayrılmaları halinde 15 gün içerisinde yeni bir işletme bularak, bu işletme ile yeni bir sözleşme imzaladıktan sonra eğitimlerine devam etmeleri gerekmektedir. 

İyi günler dileriz, sağlıcakla kalın

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.07.2023 - Güncelleme: 09.08.2023 14:49 - Görüntülenme: 329
  Beğen | 2  kişi beğendi